Robotická linka zvýší efektivitu laboratoře slezské nemocnice

0

nemocnice, robotická linka, laboratoř, zdraví, efektivita


Slezská nemocnice v Opavě je první krajskou nemocnicí, která má robotickou laboratorní linku.

Jedná se o linku DxA 5000 Fit, je určená pro středně velké laboratorní provozy. Nachází se na pracovišti biochemie centrálních laboratoří v pavilonu U.

Slezská nemocnice pořídila tuto laboratorní linku za 35 milionů korun na leasing.

“Kdybychom danou částku měli hledat v rozpočtu kraje, bylo by to obtížnější, takže iniciativu ředitelů nemocnic hledat i jiné cesty financování vítáme a podporujeme. Způsob, kdy si formou leasingu celý stroj nemocnice zaplatí, je jedna z ideálních možností modernizace přístrojového vybavení,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania, který se zúčastnil slavnostního zahájení provozu tohoto moderního zařízení.

Linka umožňuje analyzovat během tří sekund řadu charakteristik důležitých pro zpracování vzorku a tím minimalizovat potenciální chyby související s manuálním zpracováním vzorků. Robotická linka také dokáže vyhodnotit vzorky s vyšší prioritou a analyzovat je přednostně. Linka navíc představuje i bezpečnější pracovní prostředí, dochází k nižšímu kontaktu s biologickým materiálem, což je přínosné i pro laborantky.

“Jsem rád, že v naší nemocnici disponujeme touto novou unikátní technologií, která byla dosud doménou jen velkých pracovišť, tato technologie přináší řadu výhod nejen laboratořím, lékařům, ale jde v konečném důsledku i o zlepšení péče pro pacienta, a to považuji za velmi důležité,” uzavřel přednosti pořízené linky ředitel Slezské nemocnice Karel Siebert.


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář