Pojez přichází s letošní první kulinářskou akcí

0

pojez fest, food festival, jídlo, festival, hudba, volný čas


Zveme na sobotní Pojez fest!

První gastrofestival letošní sezóny startuje už tuto sobotu v ostravských Dolních Vítkovicích. Pojez fest nabídne bohatý program, součástí kuchařských show budou i ochutnávky, návštěvníci se mohou těšit i na koncert, školu čepování piva, vyzkouší si upéct Štramberské uši nebo zhlédnou science show. Vstup na akci bude zdarma.

Pojez fest je součástí programu Pojez, který propojuje zajímavé kulinářské zážitky v kraji. Rok fungující projekt se rozšířil o další podniky, které stojí za to navštívit. Turisty láká do kraje za dobrým jídlem i pitím.

„Náš region nabízí nejen bohaté industriální dědictví nebo krásnou přírodu. Moravskoslezský kraj je také plný pestrých chutí. A to doslova. Jsem proto rád, že už rok funguje program s názvem Pojez. Snaží se ukázat místním i turistům, že výlet se dá spojit i s lahodným gastronomickým zážitkem. Lidé tak mohou vyrazit za kvalitním jídlem, ochutnávkami, výrobnami nebo například lokálními farmami. Chceme ukázat, že region má i v tomto ohledu co nabídnout,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška a připomněl, že v Pojezu je zapojeno celkem 46 podniků a přibývají další. „Na fungování a koncepci Pojezu dohlíží komise, která je složená ze zástupců gastra, médií, vzdělávání, kraje i krajské centrály cestovního ruchu, aby byla kvalita zapojených podniků zaručena.“

Pojez pořádá letos opět hned několik akcí pro veřejnost. Tou první je ostravský Pojez fest, který začíná už tuto sobotu v ostravských Dolních Vítkovicích. „Lidé budou moci zhlédnout různé kuchařské show, kde se podívají na přípravu skvělých jídel a zároveň budou moci pokrmy i ochutnat. Večer zahraje skupina Nedivoč. Vstup na Pojez festy je zdarma. Chceme lidem na jednom místě nabídnout to nejlepší z gastronomie v kraji. Oblast gastra se u nás v posledních letech dynamicky rozvíjí a Pojez představuje i talent a práci osobností, které za úspěšnými podniky stojí,“ řekl jednatel MS Tourismu Petr Koudela s tím, že na webu POJEZU zájemci najdou přehled zapojených podniků, farem i obchodů. Také tam jsou zveřejněny další termíny Pojez festu, 12. 8. se bude konat v Karlově Studánce a 9. 9. v jedinečném areálu pily na Ostravici.

Sobotní Pojez fest bude v Dolních Vítkovicích 13. 5. propojený s další akcí, na technické atraktivity v regionu bude lákat Den s Technotrasou.

„Tam je program připraven hlavně pro rodiny s dětmi. Projekt Technotrasa funguje na stejném půdorysu jako Pojez, jen místo gastro podniků propojuje to nejzajímavější z industriálního a technického dědictví v regionu,“ doplnil šéf MS Tourismu Petr Koudela.

VÝSLEDKY NÁVŠTĚVNOSTI ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ

Cílem Technotrasy, Pojezu a dalších aktivit krajské centrály cestovního ruchu je mimo jiné přilákat do regionu více návštěvníků, což se postupně daří. Za první čtvrtletí tohoto roku se podle statistik ubytovalo v hromadných ubytovacích zařízeních kraje celkem 202 559 lidí, což je asi o 30 000 návštěvníků více než za stejné období minulého roku. Je to tedy zhruba 15procentní nárůst oproti stejnému období v minulém roce.

„Návštěvnost kraje se nám postupně vrací k úrovni před covidovou pandemií. Na čísla z prvního čtvrtletí roku 2019 nám už chybí jen dvě a půl procenta. Jsem přesvědčený, že nám návštěvnost ještě poroste a že se nám v ročním souhrnu opět podaří překonat hranici z roku 2019, kdy se u nás ubytoval více než milion turistů,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář