Mezinárodní železniční veletrh se opět vrací do kraje

0

mezinárodní železniční veletrh, železnice, kolejová vozidla, volný čas


Ostrava letos opět přivítá tisíce návštěvníků Rail Business Days 2023.

Myšlenku vrátit tento mezinárodní železniční veletrh zpět do regionu, kde historicky začínal, inicioval Moravskoslezský kraj a rád se stal jeho partnerem. Na jeho konání přispěl 2 miliony korun.

Největší mezinárodní veletrh se zaměřením na kolejová vozidla, moderní technologie a železniční infrastrukturu v České republice se tentokrát bude konat od 5. do 7. června v Trojhalí Karolina v Ostravě. Je určen především výrobcům kolejových vozidel, provozovatelům železniční osobní i nákladní dopravy, vývojovým a výzkumným subjektům, veřejným dopravním institucím, dalším odborníkům, studentům a samozřejmě také laické veřejnosti.

Železniční doprava se na rozvoji regionu významným způsobem podílí desítky let. Dnes je z pohledu Moravskoslezského kraje dopravou páteřní.

„Podpora drážní dopravy patří mezi priority Moravskoslezského kraje, a to nejen díky uzavřeným dlouhodobým smlouvám o závazku veřejné služby základní dopravní obslužnosti území drážní dopravou. Její zatraktivnění pokládáme za prioritní zejména vzhledem k tomu, že drážní doprava v Moravskoslezském kraji je dopravou páteřní, ekologickou a při přetížení našich silnic a dálnic také dopravou s novou budoucností,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka.

Dodal, že Moravskoslezský kraj se velkou mírou podílí také na obnově kolejových vozidel, která zvyšují komfort jízdy, dokážou reagovat na požadavky cestujících a obstojí v tvrdé konkurenci se silniční dopravou.

„V současnosti je v Moravskoslezském kraji v provozu dvanáct elektrických jednotek City Elefant, dvě elektrické jednotky 650 RegioPanter a v rámci nově uzavřeného kontraktu Moravskoslezský kraj očekává postupné nasazení devatenácti nových hybridních vozidel typu BEMU a pěti vlaků RegioPanter nové generace (650.2),“ upřesnil náměstek hejtmana Radek Podstawka s tím, že od léta se v Moravskoslezském kraji očekává nasazení dvou tříčlánkových jednotek 640 RegioPanter, které budou vozit cestující mezi Ostravou a Opavou.
„Jedna z těchto jednotek bude slavnostně předána dopravci právě na veletrhu Rail Business Days 2023,“ uzavřel náměstek hejtmana Radek Podstawka.


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář