Kylešovice mají novou hasičárnu

0

hasiči, kylešovice, hasičárna, finance, renovace


Mnoho let se poloprofesionální hasiči z Opavy–Kylešovic mačkali v nevyhovující staré budově.

Nebylo kde skladovat materiál a chyběla i tak základní věc, jako je slušná šatna se zázemím potřebným po návratu z výjezdu. To už je naštěstí minulostí. První červnový den v 16 hodin odpoledne se u areálu Městského dopravního podniku Opava otevře hasičárna nová. Slavnostní zahájení provozu bude spojeno s oslavou dětského dne. Chybět nebudou soutěže pro děti, ukázka techniky, prohlídka areálu, nafukovací skákadlo či občerstvení.

„Dobrá věc se podařila a letitý problém dobrovolných hasičů v Kylešovicích se konečně vyřešil. Kylešovičtí hasiči odvádějí pro naše město fantastickou práci, za to si zaslouží důstojnější podmínky, než měli dosud. Jsem proto rád, že se projekt podařilo velmi rychle připravit, že jsme získali dotaci a novou hasičárnu jsme mohli rychle postavit. Hasičům přeji, ať se jim zde dobře pracuje a ať se z každého výjezdu v pořádku vrátí,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil.
„Jsem rád, že po tolika letech jsme dospěli k vysněnému cíli. Nová hasičská zbrojnice přináší hned několik benefitů. Například díky výrazně většímu prostranství, které bude před hasičskou zbrojnicí, můžeme provádět praktický výcvik jednotky přímo zde, aniž bychom museli přejíždět třeba na Dukelská kasárna. Také práce s naší mládeží bude po tolika letech možná přímo v místě působiště sboru, čímž ušetříme nejen čas pro samotnou přípravu, ale pochopitelně i finanční prostředky,“ uvedl velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Opava–Kylešovice Přemysl Ptášník.

Dosavadní sídlo prošlo poslední větší rekonstrukcí a přístavbou před zhruba 15 lety. Potřebám hasičů však dlouhodobě nevyhovovalo. Chyběla zde šatna, školicí místnost či zázemí pro cvičení. 

Nová hasičárna nahradila betonový skelet, který dlouhá desetiletí hyzdil areál Městského dopravního podniku Opava. Kromě demolice a stavby nové budovy byly vybudovány nové chodníky, příjezdová komunikace, parkoviště, kanalizace, veřejné osvětlení, oplocení a přípojky inženýrských sítí. 

Stavba, zahájená na začátku loňského roku, přišla na zhruba 65,8 milionů korun. Z toho 10 miliony přispěl Moravskoslezský kraj, 23 miliony stát a zbytek uhradilo město Opava.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář